Támogatás - Zöld SzékelyFöld Egyesület


Zöldszékely Alap
Zöldszékely Alap
közösségi kártya


Adatvédelem


 

Erősödő közösségi kezdeményezés Csíkszeredában

 

 

Az esetek többségében az emberek panaszkodnak, morognak, hogy ez nem jó, az nem jó, de nem igazán tennének azért, hogy az adott helyzet változzon, mindig más a felelős a megoldásért. A program nem csak a magánszemélyeket szeretné mozgósítani, hanem a helyi vállalkozásokat is, hogy akár természetbeli, akár anyagi hozzájárulással, de vegyék ki a részüket a közösségi programokból. Úgy gondoljuk, hogy egy kezdeti impulzusra van szükség, ami felébresztené az emberekben a közösségi szellemet, a tenni akarást.

 

A Zöldszékely Alap a Zöld SzékelyFöld Egyesület közösségi programja, amelynek célja a régió környezetvédelmi kezdeményezéseinek felkarolása, támogatása.

 

I. Az alap bevételi forrásai:
Az alap bevételeit főként adománygyűjtő programok alkotják:
- Közösségi kártya (75%)
- Közösségi Zöld Szelvény
- Pályázatok
- Két százalék felajánlása (50%)
- Adománydobozok (50%)

 

 

A pályázati alapban jelenleg levő pénz:

18.814,185 + 2.208,48 + 665,155 = 21.687,82 lej

 

1. Közösségi kártya
Augusztus 18-án indult el Csíkszeredában is a közösségi kártya közösségi adománygyűjtő program a Merkúr Áruházzal partnerségben. A kártya használója 1% kedvezményben részesül a vásárlás során, további 1%-ot kap a Zöld SzékelyFöld Egyesület. A kártyák által begyűlt összeg 75%-a Csíki medencei környezetvédelmi programok támogatására fordítódik, 25% pedig az egyesület fenntartási költségeihez járul hozza.
Az elkövetkező időszak egyik fő kihívása lesz, hogy minél több céget tudjunk megnyerni az ügynek, hogy a közösségi kártya régiószinten elterjedt „fizetőeszközzé" válhasson. Ennek szellemében április 9-től a közösségi kártya már a Herba Millefolium gyógynövénybolt és fűszerkereskedésben is használható lesz.

 


2. Közösségi Zöld Szelvény
Ez egyfajta kuponfüzet, amelynek szerepe, hogy olyan cégek is bekerülhessenek a „közösségi körforgásba", amelyek nem rendelkeznek vonalkód-leolvasó készülékkel, vagy csak alkalmi támogatásokkal szeretnének részt venni a programban. Az április közepén első alkalommal 500 példányban megjelenő szelvényfüzet 36 partnercégünk 192 darab kedvezményes szelvényét tartalmazzák.
Hogy miért éri meg mindenkinek? A cégek forgamát adott esetben növeli, a szelvényfüzet által olyanok is igénybe veszik a cégek szolgáltatásait, akik ezidáig nem, a szelvényfüzetet megvásárló személyek 30 lej befektetésével akár 2.500-3.000 lejt is megtakaríthatnak. Az egyesület a bevétel segítségével kerékpáros pihenőhelyet alakít ki a Kossuth Lajos utcában.
Bővebb információk találhatók a www.tamogatas.zoldszekely.ro honlapon, itt lehet szelvényfüzetet rendelni is.

 

Fontos tudnivalók:
- egy vásárlás során egy szelvény használható fel;
- a szelvényt a helyszínen kell eltávolítani;
- a szelvényfüzet kölcsönadható, szabadon használható;
- a szelvények 2012. december 31-ig használhatók.

 

Partnereink: DirectWeb, Kreatív Kincses Kuckó, Layhar (Ajándék), Autokit, Autosport, Avanti Transcom, Lado Impex (Autóalkatrész), Darpicom (Autómosó), Autoworkshop S&M (Autoszerviz), Vetprakticom - Dr. Balog-Pál Barna (Állatorvosi rendelő), Autó- és lakásbiztosítás (Biztosítás), Don Poppy Pizza, San Gennaro (Étterem), Grefis (Építkezés), Gantt Project (Fordítás), Grefis (Játék, tanfelszerelés), Potter (Kerti díszek), Zöld SzékelyFöld Egyesület (Könyv), Hargita Népe Lapkiadó (Média), Soros Oktatási Központ (Oktatás), Kerékvár, Transylvanian Tennis Club (Sport), Salló Emőke egyéni pszichológiai kabinet (Pszichológiai kabinet), Delikates Design, Kerekecske Gombocska, Kinder Shop, Tina Shop (Ruha), Bán Tünde Melinda, Biokozmetika, Hair Expert, Imets Hilda-Erika, Kiss Adél (Szépségápolás), City taxi (Taxi), Indian'a tattoo (Tetoválás, testékszer), Movels - Horgász- és vadászbolt, Zerge Szakbolt (Túrafelszerelés), Flora virágüzet (Virágüzlet), DirectWeb (Web).

 

 

II. Támogatott programok

Az első kiírás során 7 program kerül támogatásra, figyelembe véve a kártyahasználók által javasolt megvalósítási sorrendet. Míg ezúttal a támogatás döntő része a Zöld SzékelyFöld Egyesület és partnerei közösségi programjainak a támogatására lesz felhasználva, az elkövetkező kiírás során (2012 ősz) már a közösségi kártya használata által begyűlt összegek (75%) kipályáztatódnak más civil szervezetekhez vagy akár magánszemélyekhez.

 

Aktuális programok (részletes információk a programok előrehaladásával lesznek elérhetőek):
1. Kerékpárlezárók kihelyezése
Megközelítőleg 30 darab „P" alakú kerékpárlezáró helyeződik ki Csíkszereda forgalmasabb pontjain.

 

2. Székelyföldi termékadatbázis
A program célja, hogy segítse azokat, akik tudatosan szeretnének vásárolni, azáltal hogy számba veszi a Székelyföldön előállított termékek többségét és hasznos információkat közöl ezekkel kapcsolatban pl: összetétel

 

3. Zöldsáv - Zöldövezet-felújítás
A lakosság és különböző cégek bevonásával célunk felújítani a Müller László és Testvériség sugárút kereszteződésénél található zöldövezetet. Kiemelt szerepet szánunk az ott lakó személyek (anyagi, természetbeli) bevonásának, hiszen így több a lehetőség arra, hogy hosszabb távon ez meg is maradjon. A polgármesteri hivatallal partnerségben megvalósított program során asztalok, padok, kerékpárlezárók, szemetesek lesznek kihelyezve, felújítjuk a főbb járdák, a jelenlegi ösvények mentén is kiépítünk kis járdák, valamint egy kis kerttel határoljuk majd körbe a területet.

 

4. Kossuth Lajos utca zajtérképének elkészítése
A program célja a város központi részének (Kossuth Lajos utca) zajfelmérése. A pályázó elkészíti az említett szakasz 3D-s térképét, a mérések segítségével azonosítja a helyeket, ahol a zajszint meghaladja a határértéket, illetve megadja a zaj által érintett lakosok számát. Ezek figyelembevételével (ha szükséges) javaslatot tesz a zajcsökkentő intézkedések meghozatalára.

 

5. Környezetvédelmi könyvcsomag Székelyföld iskoláiba
Az egyesület az elmúlt években több környezetvédelemhez, környezeti neveléshez kapcsolódó kiadványt jelentetett meg. Ezekből juttat el a 466 székelyföldi iskolának megközelítőleg 2500 kiadványt.

 

6. Tudástár - környezetvédelmi szakelőadások (videó)
A program során helyi szakemberek bevonásával a régió környezetvédelméhez kapcsolódó eladásokat szervezünk, melyek a későbbiekben oktatófilm formájában elérhetőek lesznek. Ugyanakkor a tervek között szerepel az összegyűlt szakmai anyag könyv formájában való megjelentetése.

7. Használtruha-begyűjtő pont létrehozása
A lakosság a létrehozott gyűjtőpontok segítségével leadhatja a számára feleslegesé vált, de jó állapotban levő ruhákat. Csíkszeredában a Caritas partnereként 2 ilyen begyűjtőpont kihelyezését tervezzük, a begyűlt ruhák időszakonként a szakmai partner segítségével eljutnak a rászorulókhoz.

 

 

 

III. Átláthatóság
Az elmúlt év folyamán hoztuk létre a www.tamogatas.zoldszekely.ro honlapot, amelynek célja részletesen bemutatni, hogy milyen forrásokból gyarapodott a közösségi alap, illetve hogy mire és hogyan lett felhasználva az összeg.

 

Ugyanakkor az elmúlt hetekben egy négy fős kuratóriumot alakítottunk, amelynek szerepe felügyelni, segíteni az alap működését.

 
Minden jog fenntartva
Zöld SzékelyFöld Egyesület

zoldszekely.ro | zoldportal.ro | 7csoda.zoldszekely.ro | csihanyos.zoldszekely.ro